Už roky mesiac marec spájame nielen s príchodom jari, ale i s knihou. 
Kniha je najväčším priateľom človeka, od nepamäti patrí medzi ich neodmysliteľných spoločníkov. Aj známy pedagóg J. A. Komenský povedal: „Nemilovať knihu, znamená nemilovať múdrosť a nemilovať múdrosť, znamená stávať sa hlupákom.“

Určite si všetci kladieme otázku: „Prečo si Mesiac knihy pripomíname práve v marci?“

Mesiac knihy si pripomíname od roku 1955 na počesť Mateja Hrebendu. Hovorí sa, že marec sa stal mesiacom knihy práve preto, lebo v tomto mesiaci sa narodil a zomrel Matej Hrebenda – významný buditeľ a ľudový spisovateľ, ktorý sa podieľal na šírení slovenskej knižnej kultúry.

Mesiac knihy sme si pripomenuli aj my, a to vytvorením knižného binga z kníh vo svojej vlastnej domácej knižnici. Úlohou žiakov bolo vyhľadať knihy podľa určených pravidiel, uložiť ich na zem podľa hracieho plánu binga a následne odfotiť. V domácej knižnici mali napríklad vyhľadať knihu o zvieratách, knihu, ktorú čítali viackrát, knihu, ktorú čítal jeden z ich rodičov, keď bol dieťa či knihu so zelenou alebo fialovou farbou na obálke a ďalšie iné. Objaviteľom, Prieskumníkom a Kozmonautom sa táto aktivita veľmi páčila, podľa ich slov sa výborne zabavili, zapojili aj členov svojej rodiny a pripomenuli si, aké knihy doma majú.