Od 22.3. do 26.3. sa konal v našej Materskej škole folklórny týždeň, ktorého cieľom bolo priblížiť deťom, ako žili ľudia v minulosti.

Deti objavovali dedičstvo našich predkov prostredníctvom “čarovnej krabičky”, ktorá im každý deň dala indíciu, čo majú v daný deň objaviť. 

V pondelok zistili, ako sa ľudia obliekali a vyrobili si tričká s ľudovými vzormi pomocou farieb na textil a kreslením alebo otláčaním.

V utorok si sami zamiesili na chlebík, ktorý neskôr aj ochutnali a zjedli. A bol výborný.

Na stredu mali indíciu, ktorá obsahovala remeslá. Mravčekovia a Šmolkovia sa zmenili na hrnčiarov a vyrobili si misky a tanieriky. Sovičky a Šidielka sa zmenili na krasličiarov a zdobili vyfúknuté vajíčka rôznymi metódami.

Vo štvrtok sme sa zmenili na foklórne súbory. Obliekli sme sa do našich tričiek, ktoré sme si vyrobili a sukničiek a naučili sme sa ľudové tance a pesničky.

Koniec týždňa sa zavŕšili privítaním jari. Boli sme natrhať bahniatka, ktoré sme si dali do triedy ako symbol jari, lebo už stačilo zimy a chceme krásnu slnečnú jar.

Bol to pekný týždeň zameraný na veci, ktoré už teraz poznáme inak. Deti si uvedomili, že chodiť autom, mať nové oblečenie alebo kupovať potraviny v obchode nebolo niekedy takou samozrejmosťou, ako je to dnes. Naši predkovia nám zanechali nádherné dedičstvo a je dôležité ukazovať ho aj našim najmenším.