V marci sme aj my v Krásnych Sadoch oslavovali Svetový deň vody. Tento deň pripadá od roku 1993 na 22. marec. Prečo by vlastne mala mať voda svoj deň? Naša planéta je nazývaná modrá práve preto, že väčšinu jej povrchu pokrýva voda – a to nielen v tekutom skupenstve. Vodné prostredie bolo rozhodujúce pre vznik života. Určite by však jej príbeh pre nás nemal končiť iba zastavením kohútika či spláchnutím záchoda. Pre mňa i pre vás sú to bežné, každodenné záležitosti. Nie všade vo svete je to tak, nie všetci ľudia majú prístup k pitnej vode. Slovensko dostalo do vienka ohromné množstvo vodných zdrojov. Svetový deň vody je určite pre nás o to významnejší. Veď čo vás poteší na túre viac, ako keď natrafíte na lesnú studničku s lahodnou vychladenou vodou?

Poďme sa pozrieť na to, ako vyzeral náš Deň vody v Krásnych Sadoch. Kvaky, Žblnky a Kvapky – to boli názvy troch skupín, v ktorých spoločne pracovali Stopári. Objavovali tajomstvá vody. Stopári tak učili mrkvu plávať, mali rozriešiť záhadu farebnej veže a zistili, na ktorom mieste v okolí našej školy dokáže voda zmiznúť pod zem najrýchlejšie. To bolo radosti, keď nám pokusy vyšli!

Ďalej sa Stopári dozvedeli, čo je to divoká rieka. Spoznali aj živočíchy, ktorých domov je práve vodné prostredie. Voda sa radí k neživým zložkám životného prostredia. Ale je to tak naozaj? Pokiaľ rieka tečie voľne krajinou, vytvára rôzne zákruty, ktoré sa nazývajú meandre. V nich nachádza domov veľa živočíchov či brehových rastlín. Ale ak sa koryto rieky reguluje, narovná sa, voda z krajiny odteká rýchlejšie. To znamená, že nevytvorí rôzne zákutia, kde by sa život mohol uchytiť.

Toto zistenie malo nečakané pokračovanie aj na druhý deň. Vybrali sme sa k nášmu potôčiku po vŕbové prúty. Prváci s údivom zistili, že aj potok pretekajúci Krásnymi Sadmi meandruje. Navyše, v areáli sa nachádza malé jazierko, o ktorom som písala minule. Je domovom nielen žiab, ale aj korčuliarok, splošťulí, pijavíc, ihlíc, vážok, šidiel, potápnikov, mlokov a iných tvorov. Na jar po dlhom lete z Afriky jeho okolie zas navštevujú bociany. Kde je voda, tam to žije. Vďaka ti, vodička, za všetky nesmierne krásne príbehy a dobrodružstvá, ktoré prinášaš do našich životov. Žblnk!