Prečítajte si, ako na gymnáziu používame technológie, vrátane iPadov, Google G Suite a Microsoft Office.

V tomto článku sa za 4 minúty dozviete:

  • kto všetko u nás pracuje s iPadmi?
  • ktoré aplikácie používame najčastejšie?
  • ako vyzerajú učebné materiály 21. storočia?
  • aké výhody nám ako škole Apple ponúka?
  • prečo sme prešli na Google G Suite?
  • čo plánujeme do budúcnosti?
  • ako to vidia učitelia a študenti?
Pozrite si viac foto na našom Instagrame

Od samého začiatku

Life Academy už 10 rokov zabezpečuje pre všetkých svojich učiteľov a študentov bilingválneho gymnázia vlastné iPady. Študenti sa s nimi prvýkrát stretnú na začiatku svojho štúdia a tento moderný vzťah pokračuje celých päť rokov.

iPady nie sú (len) na hranie

S novým tabletom na lavici prichádza okrem zábavy aj mnoho užitočných aplikácií. Tie, ktoré využívame najčastejšie, sú zhodné vo všetkých triedach: vyhráva Keynote na tvorbu prezentácií, plagátov, časových osí a infografík. Nezaostávajú ani Poznámky – áno, študenti si môžu počas hodiny písať svoje poznámky na iPade perom alebo na klávesnici. Čoraz viac z nich túto možnosť naozaj využíva. Spomenúť si zaslúžia aj učiteľmi obľúbené apky Kahoot (rýchle otázky), Quizlet (náučné kartičky), či SimpleMind+ (pojmové mapy). Do popredia sa pomaly dostáva virtuálna nástenka Jamboard. Safari, Gmail a Lingea slovníky snáď ani netreba pripomínať – tie sú samozrejmosťou od prvého dňa.

Pozrite si viac foto na našom Instagrame

Digitálna éra, myslíme ekologicky

Nejedna kniha dostala v uplynulých rokoch svoju elektronickú podobu. Študenti tak môžu ťažké učebnice nechať doma. Nosiť do školy megabajty v iPade je predsa podstatne ľahšie. Učebné pomôcky v tejto podobe sa nedajú poškodiť ani stratiť. Poskytujú však priestor na kreativitu a neobmedzené možnosti spolupráce, editovania alebo dopĺňania.

Prechodom na interaktívne pracovné listy šetríme naše životné prostredie. Sme zvyknutí efektívne vytvárať, zdieľať a vypĺňať dokumenty alebo PDF súbory priamo na tablete.

Online testovanie cez EduPage má aj ďalšie výhody: okamžité a automatické hodnotenie oceňujú nielen učitelia, ale aj nedočkaví študenti.

Škola medzi jablkami. Jablko medzi školami.

Stali sme sa súčasťou Apple School Managera, učitelia a študenti používajú svoje vlastné školou spravované Apple ID, naše zariadenia sú pod vzdialenou správou MDM, školské iPady pre nižšie ročníky pracujú v režime Zdieľaný iPad, počas vyučovania majú učitelia študentské iPady pod kontrolou vďaka aplikácii Apple Učebňa – ako jedna z mála škôl na Slovensku (a možno jediná) využívame všetky výdobytky, ktoré nám v súčasnosti Apple ponúka, vrátane čerešničky na torte, ktorá je už v každej našej triede – zrkadlenia obrazovky cez Apple TV.

Pozrite si viac foto na našom Instagrame

G Suite pre vzdelávanie

Naši učitelia a gymnazisti dostávajú pri nástupe do Life Academy aj ďalší darček. Balíček Google G Suite pre vzdelávanie im poskytuje okrem spoľahlivej gmailovej služby aj všetky kontakty v rámci LA, neobmedzené miesto na Google Disku, jednoduché nástroje spolupráce medzi študentmi a kolegami, ako aj ďalšie aplikácie na podporu učenia.

Starý dobrý Microsoft

Študenti a učitelia môžu plnohodnotne využívať bezplatné služby balíka Office 365 A1 na internete alebo vo svojom mobilnom zariadení. Je jedno, či sa chystáte pracovať s Applom, Googlom alebo Microsoftom – v Life Academy budete vždy pracovať s vašou jedinou mailovou adresou.

Kam kráčame?

Chceme naplno, ale v zdravej miere využívať všetko hodnotné, čo nám svet ako škole dáva k dispozícii vo svojom IT prostredí. Chceme vzdelávať tím našich pedagógov spolu so študentmi, aby sa vedeli čo najrozumnejšie a najbezpečnejšie pohybovať na internete a vyhýbať sa jeho nástrahám. Chceme dosiahnuť správne používanie správnych aplikácií v správnom čase. Chceme hravo zvládať technológie, aby nám život nekomplikovali, ale zjednodušovali.

Sledujte aktuálne novinky na našom Twitteri

Prečítajte si tiež: