„Programovanie by malo byť v budúcnosti povinnou súčasťou vzdelávania”, zhodujú sa M. Zuckerberg z Facebooku a Tim Cook z Applu. „Ak poznáte programovací jazyk, možete priamo osloviť 7 miliárd ľudí,” dodáva Cook.
V Life Academy sme sa rozhodli využiť potenciál našich iPadov a v priebehu školského roka sme začali oboznamovať žiakov osemročného gymnázia a základnej školy s programovacím jazykom Swift, v ktorom vznikajú aj všetky aplikácie do iPhonov a iPadov. Bádatelia zo základnej školy s odstupom času zhodnotili, že vďaka iOS aplikácii Swift Playgrounds (môžete si ju stiahnuť v tomto odkaze) bolo učenie sa kódovania “zábavné, zaujímavé, ale aj náročné a dobrodružné”.

„Trošku na premýšľanie – kde, čo a ako dáš…”

Deti sa interaktívnou formou veľmi rýchlo naučili porozumieť základom a princípom kódovania, logickosti, presnosti a postupnosti, ktorými ich sprevádzala postavička Bajta. Ktovie, možno nás časom Bajt naučí písať algoritmy pre Lego skladačky, vytvoriť program na ovládanie dronu alebo vymyslieť vlastnú počítačovú hru. On to už vie a čo my? “Boli to najlepšie hodiny, naučili sme sa niečo nové a nemuseli sme pracovať vo Worde,” spomínajú študenti tercie a nenápadne naznačujú, že by chceli tablety používať stále.

Aká je budúcnosť?

Len v Spojených štátoch bolo podľa zistených informácií v auguste minulého roka voľných viac ako pol milióna pracovných miest pre softvérových inžinierov, vývojárov a programátorov. Hoci si netrúfame odhadnúť, aké veľké číslo by vyšlo celosvetovo, smelo vieme povedať, že pokračovaním vzdelávania v tomto smere otvárame našim žiakom nové možnosti pre ich budúcnosť.
Ak vás táto téma zaujala, môžete sa o nej dozvedieť viac v nasledujúcich článkoch

— Maroš Akuratný