Málokedy sa podarí stretnúť sa s ľuďmi, ktorí sú už počas života významnými osobnosťami. Ján Holý a jeho manželka Nina Holá, ktorí navštívili LIFE ACADEMY – Súkromné gymnázium v Poprade, nimi nesporne sú.
Ján Holý, ktorý v roku 1948 emigroval do USA, sa viac ako päťdesiat rokov venoval organizačnej, národno-kultúrnej a politickej práci. Ako novinár vydal množstvo článkov i publikácií, bol vydavateľom časopisu Slovák v Amerike a  generálnym tajomníkom Slovenskej ligy v Amerike. Dnes sa napriek vysokému vek neustále angažuje v aktivitách, ktoré zviditeľňujú Slovákov i našu kultúru v Amerike. Jeho manželka Nina Holá je dlhoročnou funkcionárkou  slovenských spolkov v Amerike. Je spoluzakladateľkou Slovensko-amerického klubu i  Svetového kongresu Slovákov. Zároveň je spolupredsedníčkou Festivalu slovenského dedičstva v New Jersey, ktorý je najväčším americko-slovenským podujatím, tajomníčkou spolku Ženskej jednoty a tajomníčkou korporácie Slováka v Amerike.
So zatajeným dychom sme počúvali príbeh, v ktorom sa spojili dva životy v cudzej krajine. Krutá politická perzekúcia, súdne pojednávania a tresty vydané na základe fiktívnych dôkazov vyústili do dramatického úteku cez rieku Moravu, utečenecký tábor v Nemecku a dlho očakávanú plavbu na zaoceánskom parníku, na konci ktorej bola dlho očakávaná sloboda.
Obaja títo vzácni ľudia nám dovolili na chvíľu nazrieť do ich života a spomienok. Stretnutie s nimi bolo podnetné a obohacujúce. Vyžarovala z nich životná múdrosť a obrovská charizma, ale i hlboká pokora a úcta k životu.

Petra Pauerová, Soňa Svienta