Keď som bol malý, občas sme mali na obed paradajkovú polievku s cestovinami v tvare písmen abecedy. Pozorne som vyberal písmenká z polievky a vytváral na stole slová. Občas sme so sestrou súťažili (taký náš “scrabble”). Polievka vychladla. Obrus sa zašpinil a mama sa nahnevala.

Sopa de letras v španielčine, dalo by sa to voľne preložiť ako polievka s abecedou. Osemsmerovka v slovenčine. Pravdou je, že taká osemsmerovka dobre padne v každom veku. Pomáha zvýšiť sústredenosť, zopakovať si slovnú zásobu alebo sa naučiť novú. Alebo poslúžiť ako pracovný list na akúkoľvek tému, v akomkoľvek jazyku. 

A ak k tomu všetkému pridáme štipku kreativity, vytvoríme si vlastnú osemsmerovku, a potešíme aj druhých. Presne tak ako šiestaci Výskumníci na hodinách Informatiky. Pracujú s nástrojmi Word a Excel (Word potrebujú dobre poznať kvôli ročníkovej práci, ktorá klope na dvere). Aj taká osemsmerovka sa dá interpretovať ako práca s tabuľkami. Či nie? 

Šiestaci vám ponúkajú, ak si nájdete chuť a čas, ich vlastné osemsmerovky. Ak by niekto potreboval viac, stačí ich o to požiadať, každý žiak vytvoril minimálne jednu.