Pri prechádzke lesom či parkom veľa ľudí obdivuje velikánov rastlinnej ríše – stromy. O čo mohutnejší, vyšší či s hustejšou korunou, o to viac rastie chuť položiť si otázku: „Aký je to strom?“ alebo „Ako sa volá tento strom?“. Celkom bezpečne sa dá určiť gaštan, javor či breza, z ihličnanov zase smrek a borovica. Samozrejme, v prípade, ak majú na sebe listy. Vyšší level určovania stromov je podľa kôry. Napadlo Vás však určovať niekedy strom podľa púčikov? Počas zimného stromového spánku (áno, aj stromy v zime spia) sa živiny s vodou stiahnu do koreňov. A niečo zase ostane pre púčiky. A podľa nich môžete stromy poznať aj v zimnejšej časti roka. Napríklad jaseň má čierne oválne, na konci zahrotené puky, buk je zase nápaditý svetlohnedými špicatými púčikmi. Dôležité je sledovať aj postavenie pukov na vetvičke, či sú umiestnené oproti sebe, striedavo alebo v trsoch.

V marci sme so Stopármi určovali dreviny v našom lesíku. Odobrali sme aj vzorky, ktoré sme označili lístkami s názvami. Ďalej sme konáriky dali do vody a čakali sme, čo sa bude diať. O pár dní z púčikov vyliezli prvé lístky, a nám sa potvrdili, prípadne poopravili naše tipy. Žiaci boli nadšení a verím, že aj vy budete, keď to skúsite. Veď jar roku 2021 prináša všakovaké počasie a čím bližšie sa vyberiete k Tatrám, tým bude chladnejšie, takže určite ešte nejaké nerozkvitnuté stromy nájdete.

Aktuálne sa oplatí venovať zvýšenú pozornosť smrekovcu opadavému. Z jeho malých púčikov sa už derú na povrch mäkké ihličky. Skúste ho nájsť v lese a navštevovať pravidelne počas nasledujúceho mesiaca. Stanete sa tak svedkami zrodu ihličia v priamom prenose. Smrekovec je rebel medzi ihličnanmi, pretože ich každoročne na jeseň zhadzuje. (To si dovoľ, smrek či borovica!) Pravidelné návštevy vám budú odmenou a to doslova, lebo mladé ihličie chutí výborne a má znamenitú citrónovú arómu. (Pozn. nezjesť príliš veľa.) To je na dnes všetko, do zdivočenia!

P. S.1: V galérii prikladám fotografiu vetvičiek smrekovca so sýkorkou belasou, bez sýkorky na mojej ruke, prehľad púčikov a samotné určovanie.

P.S.2: Prehľad púčikov som stiahla a upravila z tejto stránky: https://www.discoverthewild.co.uk/post/winter-tree-buds.