DofE je skvelá príležitosť pre mladých ľudí, ako zažiť niečo nové. Avšak pri DofE nejde len o zážitok. Je to skvelá príležitosť aj na to, ako objaviť seba samého, svoje limity a posunúť ich na vyšší level. A v týchto corona-ťažkých časoch je to veľká pomoc, ako si kedy do budúcnosti zavesiť svoje oporné body – teda ciele a pracovať na nich každý deň, celý rok. Aj o tom je zlatá úroveň DofE, ktorej som mala zase ja príležitosť stať sa vedúcou. Dovoľte mi o nej čosi prerozprávať či skôr napísať.

Predstavte si, že sa každý týždeň počas jednej hodiny (alebo pokojne aj dlhšie) sa venujete rozvoju svojho talentu, športujete a dobrovoľne venujete čas ľuďom, ktorých možno ani tak dobre nepoznáte, len tak, lebo to všetko chcete. Lebo veríte, že čas je dôležitý a treba s ním vedieť čo najlepšie zaobchádzať.

Možno si poviete: “Ale veď stále sme iba doma, nič sa nikde nedá s nikým a s ničím robiť.” Veru nie. Každému je známe, ako dlho už doma sedia študenti stredných škôl. Napriek tomu si však naše študentky našli spôsob, ako si ísť za tým, čo chcú dosiahnuť a online doba ich neodradila. A ako to zvládajú? Perfektne. Nazrite do ich “bežného týždňa” a naberte si aspoň štipku motivácie k vám domov.

Ak by ste chceli začať behať, no stále vás čosi odrádza: “Tak, ako aj minulý týždeň na Štedrý deň, aj dnes (ŠTVRTOK, SILVESTER) som sa rozhodla si ísť zabehať. Popravde, veľmi sa mi nechcelo a obliekaním sa, pripravovaním a prehováraním seba samej som strávila asi ešte viac času ako pri samotnom behu;))). Donútila som sa však a zabehla 5,33km za čas 38:41. Behalo sa mi však veľmi dobre a aj počasie bolo priaznivé. Som zo sebou spokojná;)))” Lucka Harabinová.

Ak učíte, no už vás nebaví stále čosi vymýšľať: “Hodinu sme už tradične začali krátkou dvojminútovou konverzáciou, za tým nasledovala gramatika a na záver hodiny Filip robil cvičenia v tablete a nakreslil si jeho vysnívaný dom, v ktorom pomenoval všetky izby a príslušenstvo. Niektoré aktivity boli pre neho zaujímavé a niektoré už pomenej. Budem sa však snažiť, aby si z hodiny vždy odniesol čo najviac.” Karin Kokoruďová.

Ak si myslíte, že jazyk sa učí najlepšie v cudzej krajine s native speakerom: “Rozhodla som sa vyskúšať svoje jazykové znalosti a schopnosti priamo pri konverzácii s Native speakers z rôznych kútov španielsky hovoriacich krajín. Mnohí boli príjemne prekvapení mojou znalosťou a komunikatívnosťou, čo ma motivovalo pracovať viac a viac :)” Lucka Luxová.

Ak si myslíte, že nemáte dostatok voľného času: “Téme sa už dlhšie vo voľnom čase venujem, no nikdy som si neprešla žiadnym kurzom. Kurzy majú trvanie od štyroch do desiatich týždňov a všetky budú preberané v anglickom jazyku, keďže vo svojom štúdiu plánujem pokračovať v zahraničí. Každý týždeň sa aktivite budem venovať približne 4 hodiny. A ako vyzerá jeden takýto týždeň: “Prebratie tém “Roche limit”, “Comets”, “Energy budget of planets” a “Planetary atmospheres.” Natália Bendíková.

Toto je len malá ochutnávka z mnohých fantastických vecí, ktoré sa dejú mimo online priestoru v živote našich študentov, ktorí sa zapojili do DofE. Verím, že vám tento článok prinesie chuť pustiť sa za svoju komfortnú zónu. Nezabudnite, že aj cesta dlhá tisíc míľ sa začína prvým krokom.

PS: Uhádnete, kto je autorom nasledujúcich fotografií? Či sa dokonca spoznáte?