Máte skúsenosti s audioknihou? A s motivačnou literatúrou? Keď nie, teraz je na to ten najlepší čas. Prváci a tretiaci dostali úlohu vypočuť si Alchymistu a vytvoriť niečo, čo bude toto dielo charakterizovať. Zistila som, že v našej škole máme šikovných umelcov, výtvarníkov, jednoducho kreatívnych mladých ľudí. Veľmi pekne všetkým študentom ďakujem. Verím, že niektoré postrehy z knihy im pomôžu aj v bežnom živote.

„Tam, kde bude tvoje srdce, tam bude aj tvoj poklad.” Kniha alchymista je o pastierovi menom Santiago, ktorý sa vydá na cestu aby našiel jeho osobný príbeh. Počas cesty prechádza cez rôzne skúšky, ktoré ho dostávaju do bodu, kde zvažuje ukončenie cesty. Santiago sa však rozhodne počúvať znamenia srdca a postupne sa učí nechať ním viesť. Práve to mu pomáha nájsť jeho osobný príbeh.

Tento príbeh vyjadruje tému cez tri rôzne literárne elementy. Tieto tri elementy sú konflikt, dynamický charakter a irónia. Téma tohto diela je myšlienka, že na nájdenie samého seba musíme následovať svoje srdce. Konflikt je v tomto príbehu využitý tak, že dáva Santiagovi motiváciu prenasledovať jeho osobný príbeh. Konflikt prichádza v jeho snoch, ktoré ho nútia sa vydať na cestu za pyramídami. Tieto pyramídy sú pre Santiaga problém, pretože im nerozumie a pritom mu hovoria, aby sa vydal nájsť poklad. V konečnom dôsledku, za tými snami stálo jeho srdce, ktoré ho posielalo na cestu. Žena, ktorá vyloží jeho sny mu povie iba to, čo už vedel. Táto skúsenosť ho demotivuje a vďaka tomu nad snom začína pochybovať. Je z výkladu sna nešťastný a to mu dáva podnet na nájdenie samého seba. Ďalší konflikt prichádza, keď sa musí vzdať niektorých jeho oviec za informácie od kráľa. Veľmi ťažko sa mu ich vzdávalo, pretože sa vzdával niečoho, čo už poznal.

pripravila Nina Orinčáková

Narozdiel od oviec, cesta v sebe mala riziko a tak vychádzal z komfortnej zóny a čelil neistote. Tieto konflikty boli vlastne dôvody, pre ktoré sa rozhodol vydať na cestu. Počas cesty Santiaga naučili práve takéto ironické udalosti nasledovať svoje srdce a tým aj nájsť svoje pravé ja. Témou tejto knihy bolo, že na objavenie samého seba, musíme počúvať srdce. Páčilo sa mi, že kľúčovým bodom, ktorý podporuje tému je ako konflikt podporuje tému, Santiago je dynamický charakter a irónia je použitá na podporenie témy. Čiže téma knihy je vyjadrená všetkými troma elementmi. Santiago sa musí vydať na cestu, ktorá ho vzdiali od všetkého čo pozná aby si mohol rozšíriť vedomosti a porozumieť svetu. S týmito novými vedomosťami, sa naučil, že najlepšia cesta na vytváranie rozhodnutí je cez srdce a keď to začne využívať, príde zároveň aj na to, kým skutočne je.

Myslím si, že aby sme poznali neustále rastúce šťastie, musíme veriť tomu, čo nás robí šťastnými. Srdce vie kde je naše miesto a je oveľa múdrejšie ako naša hlava. Inštinkt vie oveľa viac ako intelent a intuícia je jednoznačne múdrejšia ako dôvod. Naša inteligencia je vytvorená z predošlých skúseností a tým je limitovaná a potvrdená logikou a tým, čo sa udialo predtým. Naša suverénna stránka vie oveľa viac, pretože funguje v možnosti a nie praktickosti. Je vizionárska a neobmedzená a presne preto s témou knihy súhlasím.

— Viktória Saloušeková

ilustroval Boris Fabo

Knižka sa mi veľmi zapáčila. Celý príbeh ma napriek jeho jednoduchosti oslovil. V mojom pochopení hrali myšlienky postáv ešte väčšiu úlohu ako samotné postavy a cestu chlapca som pojala ako symboliku jeho životnej životnej cesty skôr ako len putovanie. Zaujal ma vývoj jeho postavy a páčilo sa mi ako sa spôsob jeho myšlenia zmenil.

— Natália Bendíková