Ako prebiehajú Vianoce v Španielsku? V čom sú odlišné od tých našich?

6. december – Mikuláš

V Španielsku podobný sviatok nezažijeme, takže 1:0 pre Slovákov, čo sa týka sladkostí, odmien, zábavy a spoločných nápaditých osláv.

22. december

22. decembra začínajú v Španielsku sviatky vianočnou národnou lotériou, v súčasnosti sa teší obrovskej popularite, lotériový lístok stojí 20 €, a výhry sú od 100€ až po El Gordo (tučná výhra) v hodnote 400 000 € na lístok (el décimo)…

24. december

Na Štedrý deň (La Nochebuena) sa rodiny tradične stretávajú pri dobrom jedle a vychutnávajú si v prítomnosti najbližších rozličné pochúťky, v závislosti od regiónu, rozdiely nájdeme hlavne v zastúpení morských plodov vo vianočnom jedálnom lístku. Známy je aj dezert – turrón, sladká mandľovo-medová pochúťka a aj jemné koláčiky polvorones, ktoré sa pri zahryznutí vďaka svojmu zloženiu a spôsobe prípravy menia na prach, alebo tiež mazapán, vyrobený taktiež prevažne z mandlí, ktoré sú modelované ako figuríny (zvončeky, ryby, slimáky…).

25. december

Španieli, tí netrpezliví, si osvojili niektoré zahraničné tradície, a preto si 25. decembra dajú pod stromček drobné darčeky, ktoré im nosí Papá Noel.

28. december

28. december je dňom Svätých nevinných (Los Santos Inocentes), teda dňom vtipov, podobne ako náš prvý apríl. Typickým symbolom je papierová bábika, ktorú môžete zavesiť svojim priateľom a známym, ale existuje široká škála vtipov, ktoré všetci robia vo svojich domovoch, vo svojich pracovných centrách, so svojimi priateľmi.

31. december

Silvester (La Nochevieja), čo v preklade znamená Stará noc. Hrozno je tradičná drobná pochutina, ktorá pri slávení posledného dňa v roku na stoloch nesmie chýbať. O polnoci si totiž Španieli zabezpečujú zdravie a šťastie do nasledujúceho roka tým, že s polnočným odbíjaním zvona zjedia dvanásť bobuliek hrozna. A Nový Rok vítajú horúcou čokoládou s churros.

6. január

Deň Troch kráľov (Los Reyes Magos). V toto ráno všetci bežia k stromčeku, aby pod ním našli vysnené darčeky. Podľa Biblie traja králi priniesli malému Ježišovi vzácne dary, preto španielske deti veria tradícii, že darčeky im prinesie niektorý z troch kráľov. Zvykne sa raňajkovať roscón de reyes (veniec kráľov), koláč tvarom podobný bábovke, ozdobený sušeným ovocím a mandľami. Môže byť plnený krémom a obsahovať drobné prekvapenie v podobe figúrky malého kráľa, táto figúrka prináša vraj šťastie počas celého roka tomu, kto ju vo svojom odrezanom kúsku dostane.

Betlehemský portál

V španielskych domácnostiach je tradíciou pre tieto dátumy, okrem zdobenia vianočného stromu aj betlehem (jasličky), ktorý predstavuje narodenie Krista prostredníctvom figúrok z hliny, keramiky alebo dreva.

Villancicos (Vianočné koledy)