“Na Kráľovej holi stojí strom zelený.” O tom, čo sa spieva v známej slovenskej pesničke o jednom z najvyšších štítov Nízkych Tatier, sa mohli presvedčiť naši druháci, tretiaci a zopár piatakov. Ako už býva zvykom, ani tentokrát ich neminul kurz na ochranu života a zdravia. Stretnutie bolo v pondelok ráno na Hasičskej stanici v Poprade. Tam sa dozvedeli, ako asi vyzerá deň hasiča.

Neskôr sa autobusom vybrali do Telgártu, kde boli ubytovaní. Boli rozdelení do piatich tímov, v ktorých fungovali po celý čas. Ešte v pondelok večer do Telgártu za našimi žiakmi zavítal profesionálny záchranár pán Kušnírak a všetkých zaujal svojou odbornou prednáškou o poskytovaní prvej pomoci. Žiaci si mohli KPR–ku aj vyskúšať na figuríne, a tak sa určite nebudú báť podať prvú pomoc, ak by to bolo potrebné.

V utorok ráno so skorým budíčkom sa všetci vydali na dlho očakávanú túru. Aj keď slniečko v ten deň svietilo, žiakov čakal náročný deň, čelili silnému vetru alebo vlastnej kondičke. Dostali sa veľmi vysoko, pre predstavu, zdolali prevýšenie vyše 800 metrov. Trošku si oddýchli a večer sa museli pripraviť na posledný deň, kedy ich čakala topografia.

Každý tím dostal buzolu. Najprv sa na to pozerali všelijako, ale po krátkom vysvetlení už mierili na každý objekt v miestnosti a počítali koľko azimutov je vzdialený. Keď teóriu zvládli, v stredu ich čakala prax. Všetkých päť tímov sa stretlo pod Chmarošským viaduktom. Pre žiakov bol pripravený posledný bod kurzu – topografia alebo orientácia v prírode. Tímy si medzi sebou museli pripraviť zadanie a ich úlohou bolo nájsť určený predmet. Na záver kurzu bolo vyhodnotenie a žiaci, síce vyčerpaní, ale plní skúsenosti, sa vybrali domov.

Kurz hodnotia na výbornú, ako nám povedala aj tretiačka Ninka: ,,Myslím si, že KOŽAZ by nemali absolvovať iba žiaci stredných škôl, ale aj dospelí a deti základných škôl. Som si teraz istejšia v podávaní prvej pomoci a iných dôležitých veciach pri záchrane života.”

Ak sa vám tento článok páči, môžete ho lajkovať, komentovať alebo zdieľať na našom Facebooku gymnázia. Ďakujeme za každú vašu reakciu.

View this post on Instagram

Už chýbajú len šarkany ?

A post shared by My Life Academy (@my_life_academy) on