3. jún bol krásny slnečný deň a dva tímy detí z Life Academy ho strávili poznávaním a súťažením.

Nultý ročník prírodovedných letných hier sa konal v Kvetnici na 12 rôznych stanovištiach, kde na deti čakali odborníci z rôznych oblastí. Predviedli nám názorné ukážky svojich činností, porozprávali o svojej práci, odhalili zákutia a malé tajomstvá jednotlivých profesií. Pre mnohých sa stala práca ich koníčkom, čo bolo cítiť na každom stanovišti.

Deti si skúsili výrobu syrových nití vďaka pani z Agrofarmy Važec, ktorá ich ohúrila rýchlosťou a šikovnosťou.

V stánku Mestských lesov Poprad na deti čakali otázky, kvíz, prešmyčky a reálne prírodniny, s ktorých priraďovaním deti nemali žiaden problém. Boli na seba hrdé a každý z nich chcel odpovedať, riešiť a dopĺňať správne riešenia k pripraveným úlohám.

Oblastná Poľovnícka komora pripravila lebky, jelenie a srnčie parohy a deti skúšali dešifrovať zvieracie stopy.

Skvelým zážitkom boli dravé vtáky pána Ľubomíra Englera, ktorý nám poradil, ako sa zachovať v prípade nájdenia opustených vtáčích mláďat, ako sa o nich v prípade potreby postarať a v čom všetkom vám môže byť taký dravec nápomocný.

Na stanovišti Streleckého klubu Strážky si deti vyskúšali streľbu na terč zo vzduchovky.

Členovia z klubu potápačov Vodnár Poprad vysvetlili, z čoho pozostáva výstroj potápačov a aké je nevyhnutné rozumieť a rešpektovať silu prírody a fyzikálnych zákonov v praxi.

Banícky cech horného Spiša vďaka iniciatíve mnohých dobrovoľníkov sprístupnil štôlňu Strieborná, do ktorej sme vďaka nim mohli vstúpiť podobne ako ozajstní baníci v dávnej minulosti.

Závan histórie a dobrodružsta sme pocítili pri stanovišti Baníckeho cechu zameraného na ryžovanie zlata. Deti mali možnosť nielen vidieť, ale opäť si vlastnou aktivitou vyryžovať kúsočky zlata priamo pri jazierku v Kvetnici. 
Slovenský zväz včelárov nám predviedol presklený včelí plást plný pohybu a starostlivosti. Vôňa propolisu a medu sa šírila navôkol a keď sme sa dostali k ochutnávke medu, deti sa tešili ako už dlho nie.

Taký výborný med by sa hodil aj k stanovišťu Agrokarpaty Plavnica, ktorým rozvoniaval stan zase vďaka bylinným čajom, ktorých účinky a použitie ako pomoc pri mnohých zdravotných problémoch nám vysvetlili samotní odborníci.

Mykológovia z Podtatranského mykologického klubu nám porozprávali o hubách, žiačky zo Strednej zdravotníckej školy v Poprade nám zase vysvetlili a predviedli prvú pomoc. Deti si vyskúšali masáž srdca, ošetrenie zlomeniny a ukladanie do stabilizovanej polohy.

Trpezlivosť, ochota, láska k povolaniu týchto skvelých ľudí – to sú slová, ktorými sa dá opísať náš zážitok z výborne stráveného dňa. Poznatky a skúsenosti nazbierané rokmi zhrnúť do tých pár minút bolo veľmi náročné. O tom svedčí aj to, že sa nám s deťmi ťažko odchádzalo z jednotlivých stanovíšť.

A preto sa aj touto cestou chceme ešte raz poďakovať za zrealizovanie takejto výbornej akcie, na ktorej sa mohli zúčastniť a zažiť toľko rozmanitého.

Páčil sa vám tento článok? Môžete ho komentovať a zdieľať na našom Facebooku. Ďakujeme za každú vašu reakciu.