Čo potrebujeme na dedinu roka?
Ingrediencie: 100% nezamestnanosť minority, vedenie obce akútne vyžadujúce výmenu, zopár aktívnych obyvateľov, možno pridať i reedukačné centrum, historický kaštieľ a hyperaktívneho riaditeľa školy, ale najmä motiváciu robiť veci lepšie.
Postup: Ingrediencie v správny čas zamiešame, servírujeme zníženú nezamestnanosť, aktívnych obyvateľov, krásne upravenú a dobre spravovanú obec a hlavne dobré spolunažívanie menšiny a väčšiny.
V čase, keď naši maturanti pracovali na prepotení nádherných košieľ a šiat, ani my sme nezaháľali a objavovali sme pre Slovensko niekedy opomínanú krásu vecí, ktoré v našej krajine FUNGUJÚ. Je často príliš jednoduché ponosovať sa na „zlý systém“ a skrývať sa za heslo „tu sa nič zmeniť nedá“. To platí pre naše vzťahy, spolužitie v spoločnosti aj pre zažité stereotypy. To, ako vnímať inak, sme sa učili aj cez debatu so starostom Spišského Hrhova Vladimírom Ledeckým, ktorý pútavo rozprával o aktivitách v obci, svojej motivácii, ale aj o cestovaní a poznávaní sveta. V kaštieli sme počúvali o histórii rodu Csákyovcov, no najšokujúcejšou bola predsa len diskusia o praktickom využití kaštieľa v súčasnosti — sídli tu reedukačné centrum pre dievčatá. („Žiadny make-up? OMG!“) Boli sme sa tiež inšpirovať tamojšou školou a jej projektmi. Odmenou nám bolo pozvanie na školský výlet pool party included (vrátane párty v bazéne).

— ak