Vďaka úspešnému ťaženiu na Olympiáde ľudských práv sa nám, výhercom celoslovenského kola Olympiáda ľudských práv, podarilo dostať až do Bruselu, hlavného mesta Európy. Na cestu sme sa pripravovali niekoľko mesiacov, keď sme s očakávaním hltali každú novú informáciu o plánovanom výlete, až sme sa 26. októbra všetci stretli na viedenskom letisku, nastúpili do neveľkého lietadla a po necelých dvoch hodinách pristáli na belgickej pôde.
Prvý deň sa niesol v znamení odhaľovania bruselských ulíc. Stihli sme prejsť nielen námestie či kráľovský palác, ale pomotali sme sa aj v bočných uličkách a okrem toho sme si dopriali tradičné belgické wafle. Deň sme nakoniec zakončili slastným odpočinkom, po ktorom nasledovalo vytriezvenie v podobe skorého budíčka a asi polhodinovej prechádzky do sídla Európskej komisie.
V prvej časti dňa si pre nás pripravili niekoľko zaujímavých prednášok nielen o Európskej únii a komisii vo všeobecnosti, ale dozvedeli sme sa niekoľko zákulisných informácií aj o programoch pre neformálne vzdelávanie a pobytoch mladých ľudí v zahraničí. Keď sme sa vymotali z prvej budovy, naše kroky potom smerovali do skutočného sídla Európskej komisie v budove Berlaymont, kde sa nás po výdatnom obede ujala pani Podhorná, asistentka slovenského člena komisie Maroša Šefčoviča, a povodila nás aj tam, kde by sa človek len tak nedostal. V rámci exkurzie sme stihli nazrieť aj do kancelárie samotného pána Šefčoviča a posedeli si priamo na stoličke za jeho stolom. Na záver dňa sme sa obdarovali preslávenou belgickou čokoládou a netreba asi dodávať, že sa jej chuť nedala veľmi porovnávať s ničím, čo sme dovtedy vyskúšali.
Záverečný deň našej cesty sme strávili v Parlamentáriu, kde sme si vyskúšali, ako prebiehajú jednotlivé schôdze, dozvedeli sa množstvo informácií o slovenských zástupcoch a na obrovskej podlažnej mape dokonca objavili aj Poprad.
Výlet do Bruselu teda neslúžil iba ako odpočinok a dovolenka, ale do našich životov určite priniesol aj informácie a priamu spätnú väzbu z miest, kde sa rozhoduje o tom, kam bude smerovať Európska únia. Za túto príležitosť sme veľmi vďační najmä organizátorom Olympiády ľudských práv, ale aj Zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku, vďaka ktorým sa mnohým z nás splnil jeden z mnohých snov, ktoré ako mladí Európania snívame.
 
Adam Novosad, V. A