Stopári v prvej polovici novembra navštívili bobrie hrádze v Tatranskej Lomnici. Využili sme pokoj prírody, ktorá sa pomaly ukladá na zimný spánok. Spoznali sme aj iný les, ako je ten náš. 

Po ceste k prvej hrádzi sme si určovali listnaté stromy podľa kôry. Ukázali sme si osiku, ktorú spoznáte podľa nápaditého ryhovania v tvare kosoštvorcov a buk, ktorého kôra je hladká a sivej farby. Našu odpoveď sme si potvrdili podľa opadaného lístia pod stromami.

Mali sme niekoľko zastávok, počas ktorých sme pozorovali skvostné bobrie hrádze a hate. Bobry sú úžasnými staviteľmi. Svoj stavebný materiál majú hneď “po labke”, najviac im však vyhovujú vŕby, jelše, ale nepohrdnú ani brezami. Okrem toho im kôra stromov slúži aj ako potrava.

Prítomnosť tohto najväčšieho európskeho hlodavca bola zrejmá. Videli sme aj čerstvo nahryznuté kmene stromov, ale aj jednu zaniknutú hrádzu s nánosom bahna. Pokračovali sme ďalej po lesnom mostíku, kde sa nám naskytol pohľad na prúdiaci potôčik pod našimi nohami.

Našou poslednou zastávkou bola najväčšia bobria hrádza. Namiesto fotoaparátov sme vytiahli skicáre a fixky. Tak si mohol každý Stopár odniesť vlastnoručne zachytenú spomienku na tento pekný deň.

Stopári mali možnosť vidieť, ako bobor dokáže meniť krajinu a pomocou stôp v blate bádali, aké ďalšie živočíchy sa chodia napiť k vode. Tak sa nám naskytla výborná príležitosť odliať si pomocou sadry originálne lesné suveníry. Získali sme tak odliatky ratíc diviaka.

A prečo sa nám bobra nepodarilo zazrieť? Lebo je aktívnejší večer a v noci, navyše pod vodou dokáže vydržať okolo 20 minút, čo si vyžaduje naozaj skúsené a trpezlivé stopárske očko. Pozorovať ho môžeme aj v zime, pretože bobor sa na zimný spánok neukladá.

Naše zážitky sme si ešte po návrate späť do školy upevnili čítaním knižky “The Little Beaver” a rozšírili sme svoju slovnú zásobu o slovíčka ako “dam” (hrádza), “beaver” (bobor) a “nibble” (obhrýzať) a mnoho ďalších.

Veríme, že táto exkurzia bola krásnym zážitkom pre našich Stopárov a odniesli si aj zopár dobrých nápadov a “vychytávok” od bobra. Veríme aj, že Vy, naši milí čitatelia, si odnesiete inšpiráciu od nás. Nech Vás Vaše ďalšie kroky vedú do lesa. Lebo nikdy neviete, aké dobrodružstvo tam na Vás čaká.