“Fuj, to smrdí!” “Blé!” To boli najčastejšie reakcie žiakov, keď som im dala ovoňať droždie.

Niet sa im čo čudovať. Samotné droždie má predsa svoju špecifickú vôňu. Ale okrem toho, že dokáže voňať/smrdieť, zvládne robiť ešte jednu dôležitú vec. Dokáže rásť!

Droždie je tvorené jednobunkovými hubami – kvasinkami. Tieto kvasinky sú živé, ale kým sú v obale, tak sú neaktívne. Aktívne žiť začnú, až keď im vytvoríme vhodné podmienky. Aké to sú? 

  1. V jednej banke sme zmiešali teplú vodu iba s kvasinkami.
  2. V druhej sme zmiešali teplú vodu s kvasinkami a cukrom.
  3. V tretej banke sme zmiešali teplú vodu s kvasinkami a soľou.

Všetky banky sme prekryli balónom a pozorovali, čo sa bude diať. Netrvalo dlho a už sa spomedzi žiakov ozývali vety typu: “Jeden balón sa zväčšuje! On sa nafukuje! On rastie!”

Iba na jednej banke sa balón nafúkol. A nielen to. Žiaci pozorovali, že v banke sa vytvorila aj pena. Viete, na ktorej banke nám balón narástol?

Keď hádate banku s kvasinkami a cukrom, hádate správne. Práve v tejto banke sme vytvorili vhodné podmienky pre rast, dýchanie, trávenie a rozmnožovanie kvasiniek. Zabezpečili sme im teplo, zdroj energie – cukor a zo vzduchu mali kyslík. Produktom ich dýchania bol oxid uhličitý, ktorý nám vytvoril penu a nafúkol balón.

Tento jednoduchý pokus si môžete vyskúšať aj doma a môžete vyskúšať, aké látky z kuchyne by aktivitu kvasiniek zastavili a naopak, aké by ju podporili (napr. ocot, sóda bikarbóna, mlieko…)