Počas jedného dopoludnia sme sa s Pátračmi nechali viesť Mliečnou cestou do sveta vesmíru, ktorý skrýva množstvo tajomstiev. Videli sme nebeské dvojičky, o ktorých legenda hovorí, že sú to dvaja bratia, Castor a Pollux. Castor bol smrteľník a Pollux bol sám Boh. Traduje sa, že Pollux žil medzi bohmi, zatiaľ čo Castor medzi mŕtvymi. Keď Castora zabili, požiadal Pollux svojho otca, aby mohol zdieľať s Castorom svoju nesmrteľnosť, aby mohli byť obaja bratia stále spolu. Zeus privolil a rozhodol, že jeden deň budú obaja medzi mŕtvymi, a druhý deň medzi bohmi.

Prostredníctvom planetária, ktoré je umiestnené v miestnosti s priemerom 8m s polkruhovou umelou oblohou, sme sledovali vesmírne predstavenie ďalej. Videli sme pohľad na oblohu zo severnej časti zemegule počas nočnej oblohy. Prístroj nám znázornil 3000 hviezd, Slnko, Mesiac, 5 planét Slnečnej sústavy, voľne viditeľné hmloviny a galaxie, vrátane Mliečnej dráhy.

Ak sa vám tento článok páči, neváhajte ho lajkovať, zdieľať alebo komentovať na našom Facebooku ZŠ. Ďakujeme za každú vašu reakciu.