23. septembra 2019 sa v Kežmarku stretla ministerka školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Lubyová so zástupcami študentov stredných a základných škôl regiónu. Vo svojej prednáške hovorila o podpore aktívnych mladých ľudí a možnosti ich participácie na dianí v školách, vo verejných inštitúciách, ale aj vo svetových organizáciách. 

Práve takou aktívnou mladou študentkou je aj Petra Pauerová, ktorá bude jeden celý rok ako delegátka mladých zastupovať slovenskú mládež v Organizácii Spojených národov. Náplňou jej činnosti je priblížiť mládeži činnosť OSN, ale aj šíriť povedomie o jej cieľoch. Petra je rodáčka z Nitry, momentálne študuje na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Na otázku od študentov z pléna: “A kde si chodila na strednú školu?” odpovedala so širokým úsmevom: “Chodila som na Súkromné gymnázium Life Academy v Poprade”. Diskusia s ňou i Dominikom Porvažníkom, ktorý túto funkciu vykonával v minulom roku bolo plodná, diskutovalo sa o ich práci v OSN, účasti na klimatickom summite v New Yorku i o účasti na Valnom zhromaždení OSN. Diskutujúcu mládež zaujímalo, čo všetko je potrebné vedieť a absolvovať, aby sa niekto mohol stať delegátom mladých OSN. A my sme patrične hrdí na to, že práve našej bývalej študentke sa to podarilo.

Dominik Porvažník diskutoval s prítomnými na tému Fake news. Študenti okamžite zareagovali a vedeli, že sa ide diskutovať o poplašných, klamlivých informáciách, dezinformáciách, ktoré sa šíria internetom a nájdeme ich v aj tlačených médiách. Čakala ich aj praktická časť. Ich úlohou bolo v danom texte nájsť sedem dezinformácií. Náš Jakub Šulej bol úspešný, v texte ich niekoľko s prehľadom našiel. 

A čo na záver? Stretnutie s týmito ľuďmi bolo zaujímavé, poučné, ale aj zábavné.

Ak sa vám tento článok páči, môžete ho lajkovať, komentovať alebo zdieľať na našom Facebooku gymnázia. Ďakujeme za každú vašu reakciu.